Mananalys (hårmineralanalys)

Med hjälp av en mananalys kan man hålla koll på att hästen får tillräckligt med mineraler och på det sättet se till att hästen är frisk och i god form. Mananalys (hårmineralanalys) är en värdefull teknik för att mäta mineralnivåerna och obalanser i hästens kropp.

Därför ska du göra en mananalys på din häst

Att låta göra en mananalys på sin häst kan ofta ge en pusselbit i hästens mående. Många hästägare lägger ner mycket tid på att beräkna foderstaten för att säkerhetsställa att hästen får rätt näring men det som ofta glöms bort är att alla hästar inte har samma näringsbehov och att de inte heller har samma metaboliska typ. Om hästen lider av näringsbrist kan det leda till sämre immunförsvar och kroppen får svårare att göra sig av med tungmetaller och gifter, som i sin tur kan leda till problem som viktuppgång eller -nedgång, trötthet, depression, stress och magproblem.

Så här går det till

Mananalys är en teknik som används för att mäta mineralnivåerna i hästens kropp. Man tar en liten provbit från hästens man och analyserar det för att mäta mineralnivåerna. Det är ett säkert sätt att hitta mineralbrister eller andra obalanser. I analysen framgår det exakt vilka kosttillskott hästen behöver dagligen för att upprätthålla en balanserad hälsa. Man kan även se hästens hälsa över tid om man tar det några gånger om året, extra viktigt vid stressiga situationer som ny ägare, flytt, förändringar i fodret, skador osv men även om det är en tävlingshäst.

Det är ett sätt att ge hästen bästa möjliga förutsättningar för att prestera på topp. En annan fördel är att man genom kunskap om hästens metabolism även kan skräddarsy den kost som är bäst för just den hästen.

Slutligen kan även mananalyser hjälpa till att hitta eventuella hälsoproblem hos hästen innan de blir allvarliga. Genom att identifiera obalanser och brister i ett tidigt skede kan man förebygga hälsoproblem innan de gett hästen stora problem.

Ett prov tas antingen på plats eller så skickas ett provtagningskit hem till dig. Man tar provet genom att klippa 150 mg av manen vid manken. Svaret kommer efter ca 3-4 veckor efter att provet är skickat. I svaret får man även ett recept på kosttillskott som bör ges för att uppnå bästa resultat. Bäst är att krossa kosttillskotten i en mortel innan man blandar det i hästens mat.

Nedan är en studie som är gjord på hund men visar på hur tillförlitligt det är med en analys från päls/man.

I priset ingår rådgivning och analys.

PRIS:

1800 kr

Studie på människans bästa vän

Studien av forskningsgruppen DogRisk vid Helsingfors Universitet visade att mineraler, spårelement och tungmetaller i hår och blod av 50 friska hundar påverkades av hundarnas typ av kost (råfoder, torrfoder, eller blandad kost), konsumtion av viltkött eller ris, samt av hundarnas hårfärg, kön och ålder.

I studien såg man en signifikant korrelation mellan nivåerna av kvicksilver och bly i blod och hår, dvs. att nivåerna i blodet reflekterades i håret.
Det här innebär att hår skulle kunna användas istället för blod då man vill undersöka eller följa upp hundens exponering för dessa tungmetaller. Hår ger en bättre långtidsbild av kroppens spårelement- och tungmetallstatus än vad blod gör. I själva verket anser flera forskare att hår är ett bättre och stabilare material för att mäta kostintaget av dessa ämnen hos människor och djur. Dessutom är hårmineralanalys en smärtfri, billig och enkel metod, säger studiens ansvarige forskare Sarah Rosendahl (https://researchportal.helsinki.fi/fi/persons/sarah-victoria-rosendahl), som är veterinär och doktorand i forskningsgruppen DogRisk.

Enligt studien påverkades flera element av hundens kost. Hundar som åt råfoder hade signifikant högre nivåer av zink och selen i håret jämfört med hundar som åt torrfoder eller blandad kost (en blandning av torrfoder, råfoder, hemlagat foder och/eller våtfoder). Å andra sidan var nivån av mangan i blodet lägre hos hundar som åt råfoder jämfört med dem som åt torrfoder.

Läs hela studien här

Vill du veta mer om manalys?

Ta kontakt först!

För behandling på hästar behöver vi komma i kontakt förs och prata.
En leende Suzanne med blont hår, klädd i en vinterjacka, står utomhus med en mjuk bakgrund som antyder närvaron av en häst för brainwork.
Suzanne Vikner
Certifierad Kraniosakral terapeut, Akupressör och coach

(289 betyg). Källa Bokadirekt

Mina kunder om mig

Läs var våra kunder har att säga...

"Det är tydligt att Mouse blir allt tryggare med Suzanne för varje gång. Han är en häst med allmän skepticism mot nya människor, men han litar fullständigt på Suzanne. Suzanne kommunicerar med hästar på ett icke-verbalt sätt, som fascinerar. Hon vet vad som behövs och förstår när något är ”färdigt” för stunden. Efter behandlingarna Mouse har fått känns han mer bekväm i sin kropp. Kroppskontrollen har utvecklats och han vågar släppa på spänningar som varit."
"Jag är så otroligt nöjd med Suzannes behandlingar. Hästarna svarar så bra på dem. Min vita ponny som varit ganska avstängd, ledsen, oförstådd och smärtpåverkad sen han kom till oss har blivit som ny, nyfiken, glad och sugen på livet. Han har fått hjälp med både trauma och smärta. Hon är så inkännande och hästarna får snabbt förtroende för henne. När kompisen behandlas går ponnyn in i behandlingsfas När han står i boxen bredvid och väntar på sin tur."
"Brian känns mycket mer ledig nu och går i båda varven lika bra, stort tack!"

"Tack Suzanne, för det du har gjort för mina hästar, nu vågar jag hoppas på en framtid med dom."

"Hej Suzanne, vill bara berätta att Mouse har en mjukhet i ländryggen som är helt NY för oss i alla fall (och därmed antagligen för honom) sååå underbart"

Vanliga frågor

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna

I am item content. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar leo.

I am item content. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec mattis, pulvinar dapibus leo.

I am item content. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

I am item content. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

I am item content. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

I am item content. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.